...και το ταξίδι συνεχίζεται!

Γιατί θέλω πάντοτε γλυκό μετά το φαγητό;

2013-04-19 16:01

 

Ο κ. Ευάγγελος ΖουμπανέαςΔιαιτολόγοςιατροφολόγος, μας εξηγεί για ποιο λόγο πολλοί από εμάς«απαιτούν» κάτι γλυκό αμέσως μετά το φαγητό και παρά τον κορεσμό που έχουν.

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα γλυκά εκτός από θερμίδες προσφέρουν και μεγάλη γαστριμαργική απόλαυση.

Για ποιο λόγο ο οργανισμός ζητά περισσότερα  γλυκά;

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις.  Η έντονη επιθυμία για γλυκά μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη ύπνου ή την κακή ποιότητα – οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια. Σε άλλη περίπτωση, ευθύνεται η κακή σύσταση γευμάτων. Π.χ οι απλοί υδατάνθρακες  όπως λευκό ψωμί, ζάχαρη, χυμοί,αναψυκτικά,  ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα, αλλά το ίδιο γρήγορα «φεύγουν» προκαλώντας  αίσθηση υπογλυκαιμίας. Επίσης, οι ψυχολογικοί παράγοντες μας οδηγούν συχνά – στην κατανάλωση ενός γλυκού. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες  πολλές αισθάνονται την επιθυμία για γλυκό πριν από τον κύκλο τους.

Πώς εξηγείται η επιθυμία για γλυκό ιδίως μετά το φαγητό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η επιθυμία συνδέεται με  διαταραχή στο σάκχαρο. Εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη –κι οπωσδήποτε πρόκειται για ένα θέμα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πρέπει να ελεγχθούν οι τιμές του σακχάρου. ‘Άλλο ιατρικό θέμα που μπορεί να κρύβει η επιθυμία για γλυκό είναι η έλλειψη σιδήρου –η αναιμία εκδηλώνεται με την μεγάλη επιθυμία για γλυκό αμέσως μετά το φαγητό.

Σε άλλες, πιο απλές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να ευθύνεται το μάσημα της τροφής, και δη το κακό και βιαστικό μάσημα της τροφής. Αν  τρώμε σε λιγότερο από δέκα λεπτά,  το σώμα μας εξακολουθεί και πεινάει, αν τρώμε σε είκοσι λεπτά , τότε χορταίνει. Επίσης, ακόμη πιο συνήθης λόγος είναι ότι πρόκειται για μια επιθυμία που έχει εγγραφεί στο υποσυνείδητό μας, καθώς έχουμε μάθει να τρώμε γλυκό μετά το φαγητό, κι αυτό χρειάζεται χρόνο για να εκλείψει.

 

https://boro.gr

Πίσω

Αναζήτηση στο site

Φωτο που χρησιμοποιείται υπό το Creative Commons www.Photobotos.com  © 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα