...και το ταξίδι συνεχίζεται!

Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφική αντιμετώπιση

2013-06-07 10:43

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης  είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία είναι αυξημένο το σάκχαρο(γλυκόζη) στο αίμα.
Στον φυσιολογικό οργανισμό οι διάφορες τροφές  χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια της ινσουλίνης , ώστε τα κύτταρα να παίρνουν την απαραίτητη ενέργεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται  όταν η ινσουλίνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τότε το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από την τροφή , παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα. Έτσι το σάκχαρο(γλυκόζη) βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο αίμα.
Υπάρχουν  οι παρακάτω τύποι διαβήτη :
1)ο τύπος 1 στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη
2)ο τύπος 2 στον οποίο το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη αλλά όχι τόση όση χρειάχεται ο οργανισμός.
3)ο διαβήτης εγκυμοσύνης
4) ο διαβήτης ως συνέπεια άλλων νοσημάτων
 Σύμφωνα με την  διαβητολογική εταιρεία βορειας Ελλάδας :
η σωστή διατροφή αποτελεί το θεμέλιο  της θεραπείας του ΣΔ. 
Η δίαιτα ενός διαβητικού είναι μία υγιεινή διατροφή που πρέπει να εφαρμόζουν όλοι οι άνθρωποι.
- Αποφευγονται συνήθως μόνο οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, μέλι, γλυκά) που ανεβάζουν γρήγορα και πολύ ψηλά το σάκχαρο στο αίμα. 
-Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεινών πρέπει να αποφευγεται. Το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό. 
-Τα κορεσμένα λιπη(βούτυρο, λίπος κρέατος) πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν ή να καταναλώνονται  σε μικρές ποσότητες.
-Άφθονες φυτικές ίνες (λαχανικά, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα). Καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου της τροφής και δεν το αφήνουν ν ανέβει απότομα στο αίμα. Προκαλούν αίσθημα του κορεσμού και εμποδίζουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργια του εντέρου.
- Επιτρέπεται να χρησιμοποιούν διάφορες γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη ή σακχαρίνη σε λογικές ποσότητες. Οι φρουκτόζη, η σορβιτόλη όπως και τα «γλυκά για διαβητικούς» που περιέχουν αυτές τις ουσίες πρέπει να αποφεύγονται  ή να περιορίζονται γιατί περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες  και θερμίδες. Προσοχή στις ετικέτες «ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΖΑΧΑΡΗ  ή  SUGAR FREE”! Δεν αποκλείεται τα προιόντα αυτά να περιέχουν φρουκτόζη!
-Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το 1-2 ποτά την εβδομάδα είναι βλαβερά! Να αποφεύγονταιτα γλυκά κρασιά, λικέρ και άλλα υδήποτα που περιέχουν ποσότητα ζάχαρης! Πρέπει να προσέχει πάρα πολύ ο διαβητικό ς στην κατανάλωση αλκοόλ ,την υπογλυκαιμία! Συνήθως το αλκοόλ όταν , όταν πίνεται σκέτο, οδηγεί σε πτώση του σακχάρου του αίματος. Πάντα να συνοδεύεται από ένα ελαφρύ σνάκ! 
Το κλειδί,  λοιπόν της σωστής διατροφικής αντιμετώπισης  του ΣΔ είναι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή  πλούσια σε φυτικές ίνες, φτωχή σε λιπαρά και όχι υπερβολική σε πρωτείνες.

 

ΜΠΑΔΕΚΑ ΣΟΦΙΑ

Πίσω

Αναζήτηση στο site

Φωτο που χρησιμοποιείται υπό το Creative Commons www.Photobotos.com  © 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα