...και το ταξίδι συνεχίζεται!

Το Πάσχα θα τσουγκρίσετε τα αυγά σας, θα τα φάτε όμως;

2013-05-06 13:04

 

Πολλοί αποφεύγουν τα αυγά γιατί πιστεύουν ότι περιέχουν πολύ χοληστερίνη και άρα επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που ήταν κοινή πεποίθηση τις περασμένες δεκαετίες. Η αλήθεια είναι ότι ένα μέτριο αυγό έχει 200 χιλιοστά του γραμμαρίου χοληστερίνη. όταν η Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία συνιστά 300 χιλιοστά του γραμμαρίου Η άποψη όμως που θέλει το αυγό πηγή για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα  αναθεωρήθηκε καθώς επιστημονικά δείχνουν ευεργετικές δράσεις του αυγού όπως ότι  η καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού σε άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνη (HDL)-χοληστερίνης έναντι της ολικής-κακής (LDL) χοληστερίνης. Παρόμοιες μελέτες δείχνουν ότι η χοληστερίνη μπορεί να αυξηθεί όταν αυξάνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και άρα είναι θέμα διατροφικών συνηθειών γενικότερα. Επίσης σήμερα γνωρίζουμε ότι η χοληστερίνη σε ποσοστό 70% και σε φυσιολογικές συνθήκες, παράγεται από το συκώτι και όταν χοληστερίνη λαμβάνεται διατροφικά, το ήπαρ μειώνει την παραγωγή της έτσι ώστε τα επίπεδα να είναι σε ισορροπία συνέχεια.

Ευεργετική δράση των αυγών

Τα αυγά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά των οποίων η απουσία οδηγεί σε πολλές ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, Alzheimer , ψωρίαση κα. Επιπλέον το ασπράδι των αυγών διαθέτει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα κάτι που δεν το βρίσκουμε συχνά σε άλλα τρόφιμα. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού ξεπερνά την αξία των πρωτεϊνών του κρέατος και του γάλακτος.

Παρέχουν με τις ουσίες λουτείνη και ζεαξανθίνη προστασία των ματιών και προστασία κατά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Συνυπολογἰστε στα οφέλη ιχνοστοιχεία και βιταμίνες για να χουμε μια πλήρη εικόνα της χρησιμότητας του αυγού. Συγκεκριμένα ένα μέτριο αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες , βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β12, D και Α, σίδηρο, παντοθενικό οξύ και φολικό όξύ.  

Συμπερασματικά εάν είστε υγιείς μπορείτε να καταναλώνεται έως και 6 αυγά την εβδομάδα ενώ εν έχετε αυξημένη χοληστερίνη δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 εβδομαδιαίως. Και μην ξεχνάτε ότι εάν συμπεριλάβετε το αυγό στο πρωινό σας αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και βοηθά σε προγράμματα διαίτης για απώλεια κιλών.

Πηγή:Andersen CJ et al, Egg Consumption Modulates HDL Lipid Composition and Increases the Cholesterol-Accepting Capacity of Serum in Metabolic Syndrome. Lipids. 2013 Mar 15. [Epub ahead of print]

 

 

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

Φωτο που χρησιμοποιείται υπό το Creative Commons www.Photobotos.com  © 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα