...και το ταξίδι συνεχίζεται!

Ψυχολογία χρωμάτων

2013-04-11 16:19


Πόσο επηρεάζει το ντύσιμο την ψυχολογία μας; (1)

Ανοίξτε τη ντουλάπα σας. Τι χρώμα έχουν τα περισσότερα ρούχα σας;

 

Λευκό

Αν και συχνά περνά απαρατήρητο, το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα. Επιλέγεται από ανθρώπους με δυναμισμό και ρεαλισμό, που αποδέχονται μόνο ό,τι εξηγείται από τη λογική. Μερικοί λαοί το θεωρούν σαν το χρώμα του πένθους. Σύμφωνα με τη θεωρία των χρωμάτων, το λευκό δεν θεωρείται χρώμα.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι το πλέον διεγερτικό χρώμα. Συμβολίζει το πάθος, την ένταση, την επιθετικότητα και τη δύναμη. Το επιλέγουν όσοι είναι φιλόδοξοι και άκρως ενεργητικοί, με διάθεση να καταλάβουν ηγετικούς ρόλους. Το απορρίπτουν όσοι έχουν φοβίες, είναι υπερβολικά εγωκεντρικοί και δεν αποδέχονται το δυναμισμό τους.

Κίτρινο

Το χρώμα της αισιοδοξίας! Συμβολίζει τη χαρά, την πνευματικότητα, τη ζωντάνια και την ένταση. Όσοι το επιλέγουν έχουν ισχυρές προσωπικότητες, είναι πολύ κοινωνικοί, αγαπούν τη ζωή και είναι προσαρμοστικοί. Όσοι δεν το επιλέγουν απογοητεύονται εύκολα και είναι απαισιόδοξοι.

Μπλε

Ηρεμία, ευαισθησία και δημιουργικότητα. Αρέσει στους ψύχραιμους, στους ονειροπόλους και στους νοσταλγικούς ή μελαγχολικούς ανθρώπους. Δεν αρέσει στους υπερβολικά πειθαρχημένους.

Πράσινο

Το πράσινο χρώμα βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, την ηρεμία και στην αίσθηση ασφάλειας. Επιλέγεται από παρατηρητικούς ανθρώπους, που αγαπούν την ειρήνη και τη θαλπωρή της φύσης. Απορρίπτεται από όσους είναι κρυψίνοες και προτιμούν την ανεξαρτησία τους.

 

Καφέ

Το καφέ χρώμα συμβολίζει τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και την απλότητα. Όσοι το επιλέγουν είναι ζεστοί, εγκάρδιοι, πρακτικοί που ζουν πολύ απλή ζωή. Όσοι το απορρίπτουν αποστρέφονται την καθημερινότητα και αποζητούν εκπλήξεις στη ζωή τους.

Ροζ

Το χρώμα της θηλυκότητας! Προδίδει ευαίσθητες και τρυφερές προσωπικότητες που αποζητούν την αναγνώριση των άλλων. Το αποφεύγουν όσοι δεν είναι τρυφεροί και δεν θέλουν να συμβιβαστούν με τη θηλυκή τους πλευρά.

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί συμβολίζει τη διασκέδαση, την ανεξαρτησία και την κοινωνικότητα. Όσοι το επιλέγουν, επιλέγουν συχνά και το κίτρινο χρώμα και χαρακτηρίζονται από αυθορμητισμό, ενεργητικότητα και ανάγκη για κοινωνικοποίηση.

Μωβ

Το μωβ χρώμα βοηθά στην εσωτερική ισορροπία και στην απομάκρυνση των ψυχικών εμμονών. Επιλέγεται από ρομαντικούς και παρατηρητικούς ανθρώπους, με μεταφυσικές ανησυχίες και υψηλή πνευματικότητα. Το απορρίπτουν οι σκληροί άνθρωποι, που υπακούουν μόνο στη λογική τους.

Γκρι

Το γκρι χρώμα συμβολίζει τη σοβαρότητα και την ουδετερότητα. Όσοι το επιλέγουν είναι διακριτικοί, έχουν ήρεμη προσωπικότητα και είναι ισχυρογνώμονες.

Μαύρο

Το μαύρο είναι το άθροισμα όλων των χρωμάτων. Συμβολίζει την αξιοπρέπεια, τη σοβαρότητα, το κύρος αλλά και την αρνητική διάθεση. Στους περισσότερους πολιτισμούς, θεωρείται το χρώμα του πένθους. Όσοι το επιλέγουν είναι μυστικοπαθείς, μοναχικοί και ανεξάρτητοι. Όσοι το αποφεύγουν έχουν αποστροφή στην εσωστρέφεια, είναι αυθόρμητοι και κοινωνικοί.

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

Φωτο που χρησιμοποιείται υπό το Creative Commons www.Photobotos.com  © 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα